Kødkvæg
Kødkvæg og afgræsning
Kødkvæg :
Race: blonde d ́aquitaine som er en fransk kødkvægsrace fra det sydlige Frankrig. Racen udmærker sig på sin høje tilvækst, samt ekstremt kortfibret og dermed møre kød.
Dyrene er lysebrune, store og meget muskuløse.
Solbjerggaardens besætning består 60 ammekøer, 50 stk. kvie opdræt og 50 slagte tyre.
Køerne får hvert år en kalv, som følger sin mor indtil den er 6 måneder. Derefter indgår de bedste kvie kalve i avlen af nye ammekøer og resten af kvierne og tyrene bliver fedet op til slagtning.
Slagtedyrene bliver et sted mellem 12 og 16 måneder før de bliver slagtet. Her er vægten omkring 500-600kg.
20% af dyrene bliver krydset med Hereford eller Angus, hvilket har til formål at få en lidt højere fedtprocent i kødet, da blonden er forholdsvis fedtfattig. Dette til formål for at ramme bredt hos forbrugerne, da nogle forbrugere ønsker en højere fedtprocent.
Vores dyr går i løsdrift i en stald fra 2013, samt bruges til afgræsning.
Afgræsning:
Ammekøerne, kalve og kvier går fra Maj – November, på forskellige græsarealer rundt omkring på vest Lolland.
Afgræsningen er for det meste arealer med en høj naturværdi hvor dyrene er med til at pleje arealerne fx god for fugleliv og insekter.
Afgræsning er både egne arealer samt forpagtning eller afgræsningsaftaler med naturstyrelsen eller private losejer.
Mere info omkring racerne
Blonde d' Aquitaine er kendetegnet ved dyr, der er store, tunge, elegante og meget harmoniske. Knoglekvaliteten er ekstrem fin, hvilket er en væsentlig årsag til dyrenes høje slagteprocent. I udvokset tilstand vejer køerne ca. 1.000 kg eller mere, mens tyrene vejer fra 1.300 kg og opefter. Racen har den højeste daglige nettotilvækst af samtlige danske kødkvægsracer. Samtidig er dyrenes slagteform og kvalitet meget høj. Racens foderforbrug er det laveste blandt kødkvægsracerne. Disse eksakte forhold gør racen særdeles konkurrencedygtig. Kødet er meget fedtfattigt, og skal derfor kun steges i begrænset tid, før det er tilberedt.
https://www.danskkoedkvaeg.dk/racer/blonde-daquitaine/
Hereford er den mest udbredte kødrace i verden. Den stammer fra grevskabet Herefordshire i den vestlige del af det centrale England hvor der i 200-300 år har været drevet systematisk avl med racen. Herfra er den eksporteret til stort set hele verden.
Hovedvægten i Herefords avlsmål ligger på et godt temperament, gode moderegenskaber, herunder lette kælvninger, god tilvækst og foderudnyttelse samt kød med høj spisekvalitet. Derudover er Hereford en robust race, der stiller små krav til stalde og foderkvalitet.
Farvetegningen er karakteristisk: mørk rød med hvidt hoved, hvid underside og en smal hvid stribe hen ad ryggen. Desuden er den nederste del af lemmerne hvide. I de senere år er der ikke lagt så megen vægt på farvetegningen, som hos nutidens Hereford er knap så ”fast” som tidligere. Det hvide hoved er en dominerende karakter, som nedarves til alt afkom, også krydsninger. Hereford findes både som hornede og hornløse (pollede), i Danmark er der flest pollede.
Udvoksede tyre vejer 1.000-1.200 kg, køer 650-800 kg. Enkelte dyr kan opnå en noget højere vægt.
De første Hereford kom til Danmark i begyndelsen af 1950'erne, importeret af godsejer Scavenius, Klintholm Gods på Møn. Senere importer fra England er suppleret med avlsmateriale fra Nordamerika, især Canada, Australien og New Zealand. Herved er den moderne Hereford blevet noget større end den oprindeligt var.
I Danmark har vi i dag godt 13.000 renracede, registrerede dyr, heraf ca. 3.500 køer. Mange danske Herefordavlere er meget ivrige og dygtige udstillere på dyrskuerne, hvor Hereforddyrene som regel fylder pænt op i kødkvægrækkerne.
Racen har gennem mange år flittigt benyttet sig af individprøverne hvor gennemsnitstilvæksten ligger på godt 1.600 g. pr. dag med et foderforbrug på ca. 5,6 FE pr. kg. tilvækst. Hereford har en god slagteprocent og kødets spisekvalitet er helt i top: det er tilpas fedtmarmoreret og smag, mørhed og saftighed rangerer højt i mange smagstests.